Somogybükkösd község weboldala
I.

Környezet

A somogybükkösdi egykori Somssich-kúria parkja belterületi díszkert, ami 1985 óta természetédelmi helyi védettségű terület.
Az 1,8 hektáros park különleges értékét szép körpanorámás fekvése, a ritka fenyőfajok, az örökzöld bambuszok és két "matuzsálemi" gesztenyefa jelenti.
Értékes fafajok az atlanti cédrus, a kolorádófenyő, a kaukázusi jegenyefenyő, a simafenyő, a lucfenyő, a tiszafa, a kislevelű hárs, a tatárjuhar, a madárberkenye.

Itt található a II. világháborús emlékmű, a parkban túrista bázispont-esőbeálló és madármegfigyelő épült a Dráva-medence projekt keretében, a kerten sétányok vezetnek keresztül.

A kastélyban szálláshelyet biztosítanak, az épület felújított pincéje rendezvények, konferenciák tartására alkalmas. A turistaszállás megoldható, főzési lehetőséggel.
A település kitörési lehetősége lehetne a falusi turizmus. A festői környezet alkalmassá teszi a természetjárásra; a környék bükk, tölgy és gyertyán alkotta erdői nagyvadakban gazdagok, vadászidényben őzre, szarvasra, vaddisznóra lesnek a trófeára vágyó vadászok.
A falu közelében húzódik két hegyhát, ahol még lehet találni néhány, ma már ritkaságnak számító, vályogból készült, zsúpfedeles régi pincét.